Mogens Leander

Billedkunstner og musiker. Har atelier i House of Design, Kolding. Leander Icon Art Design. Ateliets navn er: Doctor Artes Kunst Crematorium.

www.ikoner.com

I min kunst arbejder jeg meget med liv / død / eksistens.

Af billedkunstner MOGENS LEANDER

DOCTOR ARTES KUNST CREATORIUM

Det fortryder vi før døden

Mange mennesker bruger hele livet på at jage lykken. Vi bilder hinanden ind, at hvis bare vi får et nyt job, en ny kæreste eller en ny bil, så venter lykken lige om hjørnet. Nu slår en australsk hospicesygeplejerske en pæl gennem alle vores forestillinger om, hvor lykken ligger gemt.

I mange år har sygeplejerske Bronnie Ware plejet mennesker, der lå for døden. Hver og en af dem, spurgte hun, hvad de fortrød mest i deres liv. Overraskende nok var det de samme svar, der gik igen og igen blandt de dødende.

Nu har Bronnie Ware samlet en TOP FEM over døendes fortrydelser, og udgivet dem i bogform.  Så kan vi andre, der stadig har liv til gode, lære af dem og fange lykken i tide.

Ifølge Bronnie Ware ligger lykken ikke gemt bag dyre biler, mere sex, flere rejser eller nye job. Derimod konkluderer hun, at lykken for de fleste ligger lige foran os, hvis bare vi tør samle den op.

Skal man tro Wares patienter, så venter lykken på dem, der ikke arbejder for meget, som ofte griner, som sætter pris på deres venner og som skælder ud, når de er sure.

TOP FEM OVER FORTRYDELSER:

1: Jeg ville ønske, jeg havde haft mod til at være tro mod mig selv og ikke blot forsøgt at leve op til andres forventninger til mig.

– Dette er den mest almindelige fortrydelse blandt alle. De fleste folk, der kigger tilbage på et langt liv, må indse, at de ikke engang har opfyldt halvdelen af deres drømme. Et godt helbred giver en frihed, som alt for få forstår betydningen af, før de har mistet den, siger Bronnie Ware.

2: Jeg ville ønske, jeg ikke havde arbejdet så meget.

– Denne kommentar har jeg fået fra alle de mænd, jeg har plejet. Mændene fortryder inderligt at de har tilbragt så meget tid i den daglige trædemølle. For bagefter synes de, at de er blevet snydt for både deres børns barndom og deres partners selskab.

3: Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.

– Mange mennesker undertrykker deres følelser for ikke at rage uklar med andre mennesker. Resultatet er at de stiller sig tilfreds og aldrig får udlevet deres fulde potentiale. Mange bliver syge, fordi de er bitre over livet igennem at have holdt sig tilbage, siger Bronnie Ware.

4: Jeg ville ønske, at jeg havde holdt kontakt til mine venner.

– Mange overvejer ikke, hvor vigtige venskaber er, før tiden er ved at rinde ud. Alle savner deres venner, den dag de ligger og venter på døden. Mange fortryder at de ikke har givet deres venskaber den tid og opmærksomhed, som de fortjente, mens tid var, siger hun.

5: Jeg ville ønske, at jeg havde ladet mig selv være lykkeligere.

– Alt for mange opdager først, når det er for sent, at lykken er et valg, de selv træffer. De er groet fast i gamle mønstre og vaner. Angsten for forandringer får folk til at bilde sig selv og andre ind, at de er tilfredse. Men inderst inde længes de efter at grine ordentligt og få fjolletheden ind i deres liv igen, siger hun.

Bronnie Ware er en australsk, såkaldt palliativ sygeplejerske, som passer døende og har gennem en årrække talt med patienter i de sidste 12 uger af deres liv. Hun optog de døendes svar, og hvad der startede som en blog på nettet, er nu blevet til en bog som hedder ”Top Five Regrets of the Dying.”

Mon ikke vi andre, der stadig har liv til gode – kan lære af dem og måske fange lykken i tide. Hvis vi vil og tør …