Lene Langhoff

Overlæge
Hjerte-, lunge- og karkirurgisk afd. T Odense Universitetshospital.

Opvokset i Sdr. Stenderup.
Helbrede, lindre, trøste.

Helbrede, lindre, trøste. Det er enhver læges tre opgaver, og de er i princippet sideordnede og ikke underordnede. Det ville være ideelt og prisværdigt om sygehusvæsnets rammer gav mulighed for at praktisere de tre opgaver sideordnet. Det er kun tilnærmelsesvist muligt i ganske få sammenhænge. Vi skal se nye muligheder for, at hvert af begreberne kan praktiseres i højere grad – og så må vi acceptere, at ikke én og samme person eller én og samme institution kan yde det hele på én gang.
At helbrede er de højt specialiserede sygehuses primære opgave, og hver dag helbredes kritisk syge mennesker i et miljø af viden, erfaring, teknologi og dedikation.

Når helbredelse ikke er mulig og døden uafvendelig, er der brug for samme høje standard i disciplinerne lindring og trøst. Hospice giver alle muligheder for den totale palliative omsorg – respekten for livet, accepten af døden som et livsvilkår, lindring af smerte såvel fysisk som åndeligt, tilbud om et så aktivt liv som muligt og inddragelse af pårørende.

De gange, hvor jeg har oplevet et menneske med uhelbredelig sygdom få en plads på hospice, har det gjort mig lettet og rolig. Fordi jeg accepterer, at “helbrede, lindre, trøste” stadig er sideordnede, men ikke under samme tag.

Det vil være mig en stor glæde – fagligt og personligt – om det næste hospice skal ligge i Stenderup-halvøens smukke natur.

Lene Langhoff Clausen