Efterår 2021

 

Høst-hilsen september 2021

10-års fødselsdag – frivillige – besøg hos Sundhedsstyrelsen og planer om et hospice i Kolding.

10-års fødselsdag

Den 11. september fejrede vi, at det i denne måned er 10 år siden, at Støtteforeningen for Hospice Kolding blev stiftet. Det skete meget passende i Sdr. Stenderup, hvor Henrik Fischer og Halina Knudsen afholdt deres årlige fest. 10% af overskuddet og indtægter fra salg af mad og drikke blev skænket til støtteforeningen. Vi takker for 8.052,- kr.

Frivillige, ressourcepersoner og ambassadører

Vi mangler i den grad flere hænder! Dels til Daghjemmet i Gæstehuset Vesterløkke, som nu er i gang og åbent for mennesker. Indtil videre hver tirsdag kl. 10-13. Har du tid og lyst til arbejdet i Gæstehuset, så kontakt de frivilliges koordinator Ulla Hegewald på tlf. 24793918

Dels mangler vi hjælp til støtteforeningens forskellige arrangementer. Sidste efterår/vinter stod vi f.eks. hver den første lørdag i måneden på Akseltorv for at dele foldere ud, hverve nye medlemmer og stillere og for overhovedet at fortælle, at vi stadig er i fuld gang med arbejdet for et hospice i Kolding. Har du mulighed for at hjælpe 1-2 t en lørdag? Og vil du måske endda gå ind i arbejdet med at koordinere og planlægge disse lørdage? Så kontakt Lizzie Sørensen på ls@hospicekolding.dk eller tlf. 81116066 (mandag kl.16-17 og ellers via voicemail).

Sundhedsstyrelsen og planer om et hospice i Kolding

I august var vi til møde med embedsfolk fra Sundhedsstyrelsen. Vi ønskede at fortælle om Gæstehuset og vore planer om at udvikle et hospice i Kolding, som er målrettet mennesker med andre sygdomme end kræft. Baggrunden er den eksisterende diagnose ulighed i forhold til tilgangen til den specialiserede palliative omsorg i Danmark. Region Syddanmark ligger ovenikøbet nederst i forhold til at det antal patienter, der modtages på hospice med en anden diagnose end kræft. Faktisk er det kun ca. 5% af landets hospiceophold, som kommer ind med en medicinsk diagnose som f.eks. hjerte-lungesygdomme, neurologiske sygdomme, muskelsygdomme osv. 

Rigsrevisionen har i august 2020 udbragt en rapport, som netop kritiserer den ulige tilgang til hospice. Således citerer revisionens rapport tallene fra 2018-19: 

  • Der blev henvist 640 patienter til specialiseret palliation pr. 1.000, der døde af kræft i 2018. 
  • For patienter, der døde af andre sygdomme, blev der henvist 34 patienter pr. 1.000 døde. 
  • I 2019 blev ca. 11.000 patienter henvist til specialiseret palliation. 

Desuden mener vi, at vi med Gæstehuset (den basale og kommunale palliative indsats) kan skabe en hel unik sammenhæng med et hospice (den specialiserede og regionale palliative indsats).

Den fulde rapport findes her: http://www.palliativmedicin.dk/files/arkiv_2017/artikler/rigsrevisionens%20rapport.pdf 

 

Vi takker for læsningen af vort nyhedsbrev!

På vegne af bestyrelsen,

Hilda Oderkerk-Nygaard